Čurkarijada 2018

Povabilo k sodelovanju na 9. čurkarijadi

Društvo Antonovanje na Kogu je leta 2010 prvič izvedlo senzorično ocenjevanje čurk- kašnatih klobas. Izdelava čurk ali kašnatih klobas ima v Sloveniji bogato tradicijo. Tradicionalne koline na slovenskih kmetijah, so poznane tako po tipičnih mesnih, kakor tudi kašnatih klobasah. Po posameznih vaseh in pokrajinah se izdelava le teh razlikuje glede na vsebino nadeva, uporabo začimb in glede na obliko nadeva. Gre za sezonsko in lokalno pripravljano, tipično kulinarično posebnost. Za potrošnike je to zanimiv izdelek, ki je vezan na nostalgijo po domači hrani.

Čurkarijada na Kogu, na eni strani obuja spomin na kulinarično dediščino podeželja in nam organizatorjem Antonovanja na Kogu daje dobro vsebino, ki se tradicionalno odvija ob tem prazniku, vsako leto v januarju. Sodelujočim kmetijam v ocenjevanju čurk pa nakazuje tudi možnost trženja teh izdelkov v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Prek organizacije ocenjevanj, pokušin, organizacije prireditev in promocije se ta del dediščine slovenskega podeželja ohranja tudi poznejšim rodovom.

Predvsem pa je pomembno, da tako ohranjamo čut za domačo, sezonsko in lokalno pridelano hrano, ki je kakovostna in dobra.

Zato Vas vabimo, da se nam s svojimi izdelki kašnatimi klobasami- čurkami pridružite na ocenjevanju, ki bo v petek, 12. januarja 2018 na Kogu. Čurke bo ocenjevala strokovna komisija in komisija potrošnikov. Vse čurke in kmetije, ki bodo sodelovale v ocenjevanju bodo predstavljene na že 9. čurkarijadi s kulinaričnim razvajanjem, ki bo v soboto 13. januarja 2018, s pričetkom ob 14:00, v telovadnici OŠ Kog.

 

Več informacij lahko dobite na tel. št.: 031-284-702 – g. Slavko Perc, ali pa na www.antonovanje.si .

Vljudno vabljeni k sodelovanju vsi, ki izdelujete in cenite domačo, sezonsko in lokalno pridelano hrano.

 

Elektronski prijavni obrazec dobite na tej povezavi: Prijavni obrazec

Društvo Antonovanje na Kogu