Prlekija On Net


Osrednji dogodek Antonovanja je bila tudi letos že tradicionalna, 5. Čurkarijada

IMG_1137

PrlekijaNa Kogu je tudi letos potekala prireditev Antonovanje na Kogu, katera je namenjena počastitvi zavetnika prašičerejcev Antona Puščavnika. V okvirju Antonovanja je v soboto, 11. januarja, potekal kulinarični dogodek “čurke in vino”, katere namen je bil najti in izbrati vino, ki se najbolje ujema z okusom črnih, sivih in belih čurk. Za poizkusiti je bilo možno 26 vin, med katerimi se je s črnimi čurkami najbolje ujemal Zweigelt Turistične kmetije Hlebec, z belimi Penina Sec iz Kleti P&F, z belimi pa Mitja’s Traminec iz Kleti P&F.
Prav tako v soboto, 11. januarja, je v cerkvi sv. Bolfenka potekal tradicionalni Antonov koncert mešanega pevskega zbora Štefana Kovača iz Murske sobote, na katerem pa se je predstavila tudi Sara Casar iz šole za cerkveno glasbo, Škofija Murska Sobota.
Osrednji dogodek Antonovanja je bila tudi letos že tradicionalna, 5. Čurkarijada, ki je potekala v soboto, 18. januarja. Na prireditvi so predstavili Čurka vodič, podelili priznanja za najboljše čurke, prav tako pa so predstavili knjigo Kuhinja Koga, v kateri so predstavljene domače jedi po receptih gospodinj iz Koga in okolice, katera je nastajala kar nekaj let. Prireditve so se udeležile tudi vinske kraljice iz Male Nedelje, Cerkvenjaka, Jeruzalema in Ptuja, katere je gostila domača, 3. Kogovska vinska kraljica Špela Borko. Po uradni prireditvi, ki je bila zelo dobro obiskana, so se tako nastopajoči kot tudi gosti in obiskovalci odpravili v zgornje prostore, kjer so vse dobrote poizkusili in bili enotnega mnenja, da so naravnost odlične. Največ povpraševanja je bilo seveda po čurkah.

e17a0a520ac63b1aa627a0a1a7def618Razstava adventnih venčkov na Kogu

Razstavljene venčke so prispevali krajani in krajanke, nekaj pa so jih izdelali tudi otroci na osnovni šoli Kog

Na prvo adventno nedeljo
so na Kogu, natančneje v Košarkini hiši za cerkvijo odprli prvo razstavo adventnih venčkov. Odprtje razstave in blagoslov je vodil domači župnik Janez Mohorič, prvo svečko, kot znamenje prve adventne nedelje, pa je prižgala Terezija Lukman, sicer najstarejša krajanka.
Razstavljene venčke so prispevali krajani in krajanke, nekaj pa so jih izdelali tudi otroci na osnovni šoli Kog, katerim pa so pomagali tudi njihovi starši. Venčke si je možno ogledati vsako nedeljo do konca leta med 9:30 do 11:30.

Otvoritev obnovljenega kužnega znamenja na Kogu

Na Dnevih turizma na Kogu so blagoslovili obnovljeno kužno znamenje in odprli razstavo dobrot kmečkih žena iz Koga

e7babe5af02066df4fe3d60c33c7578eV četrtek, 15. avgusta, je na Kogu potekala otvoritev obnovljenega kužnega znamenja, katerega prvotna verzija naj bi bila postavljena v 17. stoletju. Kužno znamenje je skozi zgodovino doživljalo nesrečno usodo, tako kot ljudje, ki so ga postavili. Močno je bilo poškodovano v zaključnih vojnih operacijah v II. svetovni vojni leta 1945 in je še sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja kazalo žalostno podobo.
e7d046fe0e630f9375d1e086af011f0fZadnja obnovitvena dela na kužnem znamenju – Pilu so bila opravljena v juliju 2013. Turistično in kulturno društvo Kog je zaradi večletnih neuspešnih prizadevanj, da bi pristojne institucije obnovile kapelo – kužno znamenje v Lačavesi, letos sàmo prevzelo pobudo za obnovo tega kulturnega spomenika v kraju. Za strokovno izvedbo obnove so poskrbeli restavratorji Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.
Na začetku sta zbrane nagovorila predcednica turističnega društva Kog, gospa Anica Pevec ter Tonček Luskovič. Nato pa je obnovljen Pil ob petju domačega pevskega zbora blagoslovil domači župnik Janez Mohorič. Za zaključek pa se je s plesno točko predstavila mlada in uspešna plesalka Neža Orešnik.
Takoj zatem je sledila otvoritev razstave dobrot kmečkih žena iz Koga. Na razstavi, ki je odprta do nedelje je možno videti obilo dobrot, ki je delo njihovih rok. V predprostoru pa so predstavljeni domači obrtniki. Vso dogajanje je del prireditve Dnevi turizma na Kogu, ki se odvija in traja do nedelje, 18. avgusta. Vljudno vabljeni.

Na Kogu potekala prireditev Skupaj v pomlad

933422280d86fb7d55da0ec1a9d6cbcaPred šolo so z zasaditvijo drevesa obeležili 5. obletnico sodelovanja z OŠ Stanetinec iz Hrvaške

V soboto, 20. aprila, je v organizaciji OŠ Miklavž pri Ormožu na OŠ Podružnice Kog potekala prireditev Skupaj v pomlad. Pred šolo so z zasaditvijo drevesa obeležili 5. obletnico sodelovanja z OŠ Stanetinec iz Hrvaške, eno drevo pa so dali tudi sosedom, da ga zasadijo v znak dobrega dolgoletnega sodelovanja. Sledila je otvoritev razstave fotografij Iva Škrleca in Sonje Kamplet Rotar. Razstavo je organiziralo Društvo Antonovanje na Kogu. Po otvoritvi je v telovadnici šole Kog potekal kulturni program, v katerem so nastopili otroci iz vrtca Kog, učenci OŠ Kog, učenci OŠ Stanetinec iz Hrvaške, učenci OŠ Miklavž ter krajani KS Kog. Učenci so tudi uredili razstavo, na kateri so lahko starši kupili kakšen njihov izdelek in tako prispevali v sklad šole.
Na povabilo sta se odzvala tudi oba župana Občine Središče ob Dravi in Občine Ormož ter gradonačelnik Stanetinec.

Doj pretočeni Prleki na II. Čurkarijadi

Antonovanje na Kogu 2011

81b65991ae74991537c2e9b5746f0f8aSred jenara, dere svojo godovno praznüvle Sv. Antun, farni patron na Kogi in zavetnik mesorof no živine, še ekstra pa svij, je na toten lepen bregi, keri je daleč okoli poznoni po joko dobren vini, že od negda sveta lüšno no veselo.
V zodjen cejti toti svetek čiduže bole gračüvle svetek »prašičerejcof«, keri so začütili, ka lehko grejo vštric z znonimi vinogadniki in tüdi oni pripomorejo k prepoznavnosti totega lepega faločka Prlekije. Polek fseh dobrot, kere se prijih delajo iz meso, so v prvi red postavili čurko (kolino, krvavico, kašnico, kašnato kloboso… ali kak se ji že še drgačik provi). In tak so letos vrli organizatori v okviri Antonovanja na Kogu, spelali že II. Čurkarijado, na keri so domoči meštri od blüzik in daleč predstavili svoje čurke, naprovlene po takših no drgočiših skrivnih receptih. Čiglih so bile ene mejciko bojše od drügih, pa so na kraji bili zmagovalci fsi, keri so svoje izdelke vüpali prnesti pred strokovno komisijo. Posebni zmagovalci pa so bili člani Drüštva Antonovanje na Kogu, keri so se tri dni trüdili, ka je bilo fse tak kak more biti.

fb48bbeb8568ed4a2d33d166f9b37b0fGodilo se je to pa ovo – za fsakšega nekej. Nastopili so mlodi, pa malo meje mlodi, profesijonalci, pa ljubiteli. Obiskovalci so lehko čüli pa vidli dosti zanimivega pa lepega, polek toga pa še več lepega in še bole dobrega tüdi kušali. Kej si lehko človik zaželi še bojšega kak je prova domoča čurka, z fsemi dobrotami kere so gospodije postregle še polek jih in vino iz Kogofskih goric?

Seveda bi bija greh in škoda, či bi takša prireditef minola bres »Doj pretočenih Prlekof«, keri smo se potrüdili, ka je fse fküper melo malo düha po storih cejtih, in ka so bili lidje še bole dobre vole. Ker se na Antonovanji fse fküper vrti okoli gujdeka in čurk, smo Ivica, Klumpa in Pepek z brega prikozali mesarijo na tisti lep stori način, dere je to še bija svetek pri hiši, in dere se je ne nikumi nikan midilo. Seveda se je zmes zgodilo tüdi marsikej takšega, ka so se obiskovalci lehko od srco nasmejali.
Polek mesarije smo »vzeli prek« tüdi nedelsko licitacijo mesnih dobrot, na keri smo spravili f promet kloboso, belo čurko, Kraljičino vino in svinsko glavo.
Za nami je lep konec tjedna na Kogi in »Doj pretočeni Prleki« že zej kumej čokamo na III. Čurkarijado. Se vidimo!