Predjedi

skutaDomači sir

Ivanka Zadravec, Kuhinja Koga

9 l svežega mleka, sirilo, sol

Mleko pogrevaš do 35 C, potem daš vanj 2 žlici sirila, ki ga dobiš v lekarni in mešaš tako dolgo, da postane gosto, drobeče se. Odliješ sirotko in preostalo maso zvrneš v skledo, dodaš sol po okusu in mesiš tako dolgo, da je masa brez sirotke.
Oblikuješ v okrogle kolaek, ga zamotaš v platneno krpo in ga daš v težilo.
Za ta postopek moraš imeti model, ki naj bo malo večji od tvojega sira. Dno modla mora imeti luknjice, da se sirotka izteka. Na sir daš utež v obliki modela. Obteženo naj bo dva dni, potem ga obrneš, pustiš še dva dni. Vzameš ga iz modela, ga natreš s soljo in ga daš sušit na posebno, doma pripravljeno sito. Od zgoraj ga pokriješ s tanko luknjasto krpo. Je zelo okusen prigrizek k vinu, na klepetu. V sir lahko dodaš sivi poper.

hladentinaHladentina

Marija Zadravec, Kuhinja Koga

Prekajena svinjska ušesa, rep, nogice, čebula, 4 stroki česna lovorjev list, timijan, majaron, sivi poper v zrnu

Svinjske nogice operemo, nasekamo na manjše kose, rep nasekamo, ušesa narežemo in damo kuhat, dodamo začimbe in kuhamo v malo vode toliko časa, da meso odstopi od kosti.
Kose mesa poberemo iz juhe, jih naložimo v posode, ki smo jih splaknili v mrzli vodi, na kose nalijemo juho. (Po želji odstranimo kosti in imamo samo meso). Posode postavimo v mrzel prostor čez noč za 12-14 ur, lahko tudi več. Hladentina se strdi in jo lahko jemo.
Jedli so jo kosci za zajtrk, žanjice za malico.