Samostojne jedi

jotaCokompok

Nada Košnik, Kuhinja Koga

1 kg kislega zelja, 250 g rjavega fižola, čebula, moka, česen, rdeča paprika, lovorjev list, lahko tudi prekajeno meso

V slani vodi skuhaš namočen fižol, ga odcediš. Zelje daš kuhat, ko je skoraj kuhano, narediš prežganje s čebulo, zaliješ, precediš in vliješ v zelje, dodaš fižol, rdečo papriko, lahko pekočo, če ne, malo sivega popra, lovorjev list, strok česna, vre naj pol ure.
Jed izboljšaš s kuhanim prekajenim mesom, narezanim na kose.

strocjiStročji fižol s smetano

Anica Prapotnik, Kuhinja Koga

1 kg stročjega fižola, 4 dl kisle smetane, 3 krompirji, sol, zaseka

Posebej skuhamo fižol in posebej krompir. Ko vse skupaj odcedimo, damo a fižol krompir in ga prelijemo z delom smetane. Zaseko prepražimo, da porumeni, ji dodamo še preostalo smetano in prevremo. Prelijemo po krompirju in fižolu.

kumareKmečke kumare

Anica Prapotnik, Kuhinja Koga

1 žlica zaseke, 4 žlice ostre moke, pol stroka česna, žlička sladke rdeče paprike, malo kisa, 4 kumare, 1,5 l kislega mleka, sol, krompir

Kumare naribamo, jih posolimo in pustimo stati, da spustijo vodo. Na maščobi na hitro popražimo moko kot za bešamel, dodamo česen in rdečo papriko, zmešamo ter zalijemo s pol litra vode. Pokuhamo, dodamo še 1,5 stepenega kislega mleka, sol in prevremo. Potem na kumare vlijemo vrelo omako. Olupimo še vroč kuhan krompir, ga zmečkamo in denemo v omako.

ricetJešprenj

Nada Košnik, Kuhinja Koga

1 skodelica rjavega fižola, 1 skodelica ječmenove kaše, 1 žlica masti, 1 debela čebula, strok česna, korenček, malo peteršilja, sol, lovor, rdeča paprika, paradižnik, kos suhega mesa

Prepražiš 1 debelo na kocke narezano čebulo, zaliješ z vodo, daš kuhat namočen fižol in ječmenovo kašo, dodaš korenček, peteršilj, sol, lovorjev list, paradižnik in narezano prekajeno meso. Kuhaš dve do dve uri in pol. Lahko dodaš na kocke narezan krompir.