Juhe

kislaKisla juha

Kuhinja Koga

40 dag mesa, voda, 2 čebuli, 2 stroka česna, 2 paradižnika, 1 večja rdeča paprika, jušna zelenjava, sol, ščepec majarona, ščepec muškatnega oreščka, ščepec bazilike, 1-2 žlici kisa, 1 žlica ostre moke, 1 žlica sladke rdeče paprike

Za pripravo kisle juhe lahko uporabimo tudi meso, ki nam je ostalo od martinove gosi oziroma katero koli drugo meso. Če uporabljamo ostanke mesa, vodi dodamo žličko začinke oz jušno zelenjavo.
V vodi posebej skuhamo meso. Ko je meso ohlajeno, ga zrežemo na centimeterske kocke. Medtem ko se meso hladi, na olju rumeno prepražimo čebulo, dodamo drobno narezano zelenjavo, stisnjen česen in dušimo. Dušeno zelenjavo prelijemo s približno litrom vode, v kateri smo pripravljali meso. Kuhamo, ko je zelenjava mehka, jo prepasiramo skozi sito ali zmiksamo. Juhi dodamo narezane koščke mesa. V 1 dl hladne vode vmešamo žlico moke in žličko sladke paprike, to vlijemo v juho. Počakamo, da zavre in dodamo kis ter začimbe. Tako, specialiteta je pripravljena za postrežbo.

crnaČrna župa

Vida Luskovič, Kuhinja Koga

1,5 l vode, 2,5 dl krvi, 2 žlici moke, 250 dag ajdove kaše

Rep, rilec in kakšni slabši kosi mesa od svinje so se dali v rahlo okisano in osoljeno vodo. Čez dva dni se meso opere in da kuhat do mehkega. Ko je meso kuhano, se vzame iz juhe.
V juho se zakha podmet iz 2,5 dl krvi, 2,5 dl vode in dveh žlic moke. Kri je morala biti dobro razžvrkljana, da se niso naredile grudice. Med stalnim mešanjem je moralo vreti še kakšne četrt ure, nato se je dodala kuhana ajdova kaša, ki se je kuhala posebej v pol litra vode. Ta juha se je kuhala par dni po kolinah. Meso se je ponudilo s kislim zeljem.

strukljiJuha iz sirovih štrukljev

Marija Mlinarič, Kuhinja Koga

Testo:
50 dag moke, malo soli, jajce, voda po potrebi

Nadev:
1 kg skute, 1 jajce, malo soli

Moko, sol, jajce in vodo pomešamo in omesimo testo. Pustimo počivati pol ure, nato razvaljamo za nožev hrbet debelo. Testo narežemo na trakove, široke 15 cm in nato vsak trak namažemo z nadevom. Vsak trakposebej zavijemo v štrukelj, nato zarežemo s krožnikom eli čim podobnim na majhne koščke – žepke, široke 4 cm (ne z nožem, ker mora biti testo stosnjeno, da pri kuhanju preveč ne razpade).
V posodi zavremo vodo z malo soli (3-4 l, odvisno od količine štrukljev), nato dodamo narezane štruklje, kuhamo 20 min, da je testo dobro kuhano. Ko je kuhano, dodamo kislo smetano, pretepeno z moko, da se vse skupaj malo zgosti. Nato še malo prevremo in jed je gotova. Kot začimbo dodamo par listkov mete. Sirove štruklje serviramo kot samostojno jed.
Sirovi štruklji so se nekoč jedli ob petkih ali ob postnih dneh, mi jih kuhamo še danes in ne samo ob the dneh, ampak vedno, ko nam zadišijo.