Vse o čurkah

DSC_4309Društvo Antonovanje na Kogu pripravlja v sodelovanju z KGZS – Zavod Ptuj- Kmetijsko svetovalno službo, Združenjem rejcev prašičev Ormož in Združenjem pridelovalcev mesa na kmetijah sredi januarja senzorično ocenjevanje čurk.- Čurkarijado.

Čurka je na območju Koga in večjega dela vzhodnega ormoškega območja ime za kašnato klobaso. Glede na vsebino nadeva poznamo bele, sive in črne čurke. Osnova nadeva je kaša. Pri belih čurkah je to prosena kaša z dodatki cimeta in sladkorja. Siva čurka je kašnata klobasa, ki ima v nadevu praviloma ajdovo kašo ali ješprenj, lahko tudi manjši dodatek prosene kaše ali riža. Poleg tega  so lahko dodani ocvirki, del kuhane glavine ali pljuč. Črna čurka, v Sloveniji je zanjo najbolj razširjen izraz krvavica, je kašnata klobasa, ki ji je dodana kri. Osnovni nadev je ajdova kaša ali ješprenj, riž, meso glavine, pljuča, prepražena črevna mast, lahko tudi ocvirki.

IMG_0025Izdelava kašnatih klobas ima v Sloveniji bogato tradicijo. Po posameznih vaseh in pokrajinah  se razlikuje glede na vsebino nadeva, uporabo začimb in obliko izdelka. Gre za sezonsko in lokalno pripravljeno kulinarično posebnost, ki je v času, ko se vse več govori o domači hrani, o poznavanju njenega izvora in oskrbe na lokalnem nivoju, nedvomno  vedno bolj zanimiva tudi za potrošnika.
IMG_7016Namen ocenjevanja in pokušanja kašnatih klobas na Čurkarijadi na Kogu je  ohranjanje tradicije  in vzpodbujanje  izdelave kašnatih klobas, ki daje sodelujočim kmetijam možnost trženja teh izdelkov v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetijah.

Strokovna komisija vzorce kašnatih klobas ocenjuje po programu Antonovanja v prostorih krajevne skupnosto Kog. Vzporedno poteka tudi ocenjevanje “sedme sile”, kjer vse prispele vzorce oceni tudi komisija novinarjev. Predstavitev rezultatov ocenjevanja, pokušanje ocenjenih vzorcev ob sproščenem druženju in predstavitev Čurkavodiča potekala prvo soboto po ocenjevanju na prireditvi Čurkarijada.

Več informacij je v prijavnici na prvi strani www.antonovanje.si.
Dobrodošli in vabljeni k sodelovanju vsi, ki jim je mar za domačo, sezonsko in lokalno pridelano hrano, ki je kakovostna in dobra.

Društvo Antonovanje na Kogu, Združenje rejcev prašičev Ormož, KGZS – Zavod Ptuj in Združenje pridelovalcev mesa na kmetijah.
Vsi sodelujoči lahko svoje produkte tudi predstavijo na prireditvi v dogovoru z organizatorji.