Mesne jedi

ribicaPolnjena svinjska ribica
Anica Pevec, Kuhinja Koga

1,5 kg svinjske ribice, 20 dag slanine, 50 dag mletega mesa, sol, poper, gorčica, listnato testo

Iz mesa narediš velik zrezek, ga posoliš in popopraš. Posebej pripraviš mleto meso po okusu, to dobro premešaš.
Slanino položiš po zrezku, nato na rob zrezka naložiš mleto meso in dobro zaviješ. Lahko tudi prevežeš z nitjo. Od zunaj pa popopraš in namažeš z gorčico ter popečeš v vroči maščobi. Ohladiš. Ohlajeno meso položiš na 1 cm debelo raztanjeno testo in zaviješ. Premažeš z rumenjakom in položiš na rahlo namazan pekač. Pečeš 1 uro in pol, da lepo zarumeni pri 200 C.
Ohlajeno narežeš na rezine, kot prilogo pa ponudiš palačinke na čebuli.

gosPečena gos z jabolki

Kuhinja Koga

Mlada gos, 2 žlici masti, 1 čebula, 1 zajemalka juhe, 3 jabolka, 50 dag korenja

Gos očistimo, operemo in odcedimo, natremo jo s soljo in namažemo z mastjo. V pekač vlijemo malo juhe, dodamo čebulo prerezano na pol in tri jabolka. Kos čebule vložimo v gos. V vročo maščobo samo narezano korenje. Pečemo pri temperaturi 180 C. Med pečenjem gos obračamo in polivamo s sokom od pečenja (juha). Proti koncu pečenja temperaturo zvišamo, da koža dobi rumenorjavo barvo. Pečeno in malo ohlajeno razrežemo. Kose naložimo na večji krožnik in obložimo s korenjem. Meso prelijemo s sokom od pečenja in ponudimo. Zraven ponudimo mlince, rdeče zelje in kozarec dobrega vina.