Oženjeni žganci
Marta Hlebec, Kuhinja Koga
50 dag pšenične moke, 50 dag krompirja, 3 žlice zaseke, 2 dl kisle smetane, sol, 0,75 l vode
Olupljen in na kolobarje ali kocke narezan krompir kuhamo 10 minut v slani vodi. Dodamo moko, ki jo v sredini preluknjamo s kuhalnico, da dobro prevre. Lonec pokrijemo in pustimo, da masa vre 25 min. Odlijemo nekaj žgančevke in dobro premešamo moko in krompir, da dobimo gladko maso, žgance narežemo v skledo in zabelimo s praženo zaseko, ki smo ji prilili kislo smetano in oboje prevreli.

Trganci
Kuhinja Koga
40 dag moke, 20 g kvasa, ščepec sladkorja, ščepec soli, 2 žlici olja, kozarec mlačne vode
Moko, ogreto na sobno temperaturo, tako kot druge sestavine, dobro presejemo, vsujemo na desko ali pa v posodo, solimo in naredimo v sredo jamico in vanjo vlijemo mlačno vodo, kateri smo raztopili kvas in ščepec sladkorja. Zmes gnetemo, prilijemo olje ter po potrebidodamo vodo. Testo naj bo mehko, mesimo in stepamo da tako, da ga dvigujemo in mečemo ob desko. Ko je testo gotovo, se mora ločiti od dlani in deske, biti gladko, voljno, mehko. Testo na vrhu zarežemo, da lažje vzhaja in ga položimo v pomokano posodo, ki jo pokrijemo s prepognjenim prtičem. Vzhaja naj počasi. Pri gnetenju testa si lahko pomagamo tudi z mešalnikom, ki ima nastavke za testo ali pa s posodo za vzhajanje. Ko se testo rahlo dvigne, ga razrežemo in oblikujemo za prst debele trakove, ki jih položimo na pomaščen pekač in jih damo v ogreto pečico. Ko so trganci pečeni in ohlajeni, jih z roko natrgamo na manjše koščke. Poparimo jih s kropom in položimo v posodo, ki jo pokrijemo in pustimo stati minuto ali dve. Postrežemo skupaj z gosjo in zeljem.