Pogače, zlevenke

zeljeZeljeva pogača
Nada Košnik, Kuhinja Koga

Vlečeno testo:
0,5 kg pšenične bele moke, 1 jajce, sol, 1 žlica raztopljenega masla ali olja, mlačna voda

Nadev:
1 velika zeljna glava, 3-4 žlice masti, sol, poper

Zeljno glavo narežemo na kocke, poparimo, pustimo stati pol ure, odcedimo, osušimo. Dušimo na vroči masti do rdeče-rjave barve, dodamo sol, poper, premešamo.
Iz sestavin za vlečeno testo zamesimo voljno gladko testo, naredimo hlebček, premažemo ga z oljem, da se ne naredi skorja in ga pokrijemo. Pokrito testo naj počiva uro ali več.
Spočito testo razvaljamo in ga na tanko razvlečemo. Namažemo z zeljevim nadevom, polijemo s kislo smetano in zavijemo. Prečemo 1 uro na 200 C (da je skorja hrustljava), pomažemo s smetano in postrežemo. Če hočemo mehko skorjo potem jo 10 min pred koncem pečenja polijemo s slanim kropom in pečemo (pogača je mehka kot kruh).

kruhovaKruhova pogača

Marta Hlebec, Kuhinja Koga

Testo:
60 dag kruhove moke, 3 dag kvasa, mlačna voda, žlička sladkorja, sol

Nadev:
60 dag skute, 3 dl kisle smetane, 1 jajce, sol, 2 žlici zaseke

Pripravimo kvas, da vzhaja, iz sestavin zamesimo testo, ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na tako veliko, kot je pekač, poožimo na dobro poaščen pekač, namažemo s sirovim nadevom, polijemo s smetano, po koščkih dodamo zaseko in damo v pečico. Pečemo eno uro pri 200 C. Na koncu jed polijemo s smetano. Lahko jemo sladkano ali brez sladkorja.

zlivankaMedena zlivanka

Terezija Mlinarič, Kuhinja Koga

0,5 kg moke, 20 dag sladkorja, 15 dag meda, 1 jajce, cimet, klinčki, 1 pecilni prašek malo sode, limonina lupina, 2 dl mleka, mleti orehi

Sestavine pomešamo in jih zlijemo na premazan pekač, potresemo z orehi in damo peč.