Orehova potica
Ivanka Zadravec, Kuhinja Koga
Testo:
1 kg bele moke, 5 dag kvasa, 0,5 l mleka, 8 rumenjakov, limonina lupina, 20 dag sladkorja, 1 jajce
Nadev:
1 kg orehovih jedrc, 25 dag surovega masla, 2 dl smetane, 8 beljakov, 1 dl ruma, 1 limona
Kvas zdrobimo v posodo, prelijemo z mlekom, dodamo sladkor in malo mleka. To zmešamo in pustimo, da začne vzhajati. Zmes vlijemo v moko, dodamo rumenjake, limonino lupino, preostali sladkor in mleko. Umesimo testo in ga damo vzhajat.
Medtem pripravimo nadev. Raztopimo surovo maslo, dodamo mlete orehe, beljake, rum in limonin sok. Vse dobro premešamo.
Ko testo dovolj naraste, ga razvaljamo na prst debelo, namažemo z nadevom in zavijemo v potico. Položimo jo v pomaščen pekač in jo še pustimo na toplem vzhajatu 15 minut. Preden jo damo peč, jo premažemo s stepenim jajcem in okrasimo s kuhanimi pisankami.
Pečemo jo dobro uro pri 200 C, pozneje pri 160 C. Ko je pečena, jo še enkrat premažemo z zelo sladkano vodo.
Sklizane palačinke
Terezija Mlinarič, Kuhinja Koga
7 jajc, 7 dag masla, 7 žlic moke, 1/4 l mleka, sneg 7 beljakov
Iz sestavin narediš maso za palačinke. Palačinke pečeš samo na eni strani in jih polagaš na krožnik eno na drugo, vmes posipaš s sladkorjem, pomešanim z limonino lupino. Po vrhu poliješ s čokoladno glazuro. Reže se kot torta.
Dušena jabolka
Marija Zadravec, Kuhinja Koga
1 kg jabolk, 1 žlica masla, sladkor, mleti cimet
Jabolka umijemo, olupimo, narežemo ali naribamo, damo na maslo kozico dušit, ko voda izpari, dodamo sladkor in cimet; vseskozi moramo mešati, da se nam ne prime na kozico.